سال مالیاتی چیست؟
سال مالیاتی عبارت است از یک سال شمسی که شروع آن از اول فروردینماه هرسال و آخر آن اسفندماه همان سال میباشد. سال مالیاتی اشخاص حقیقی اجباراً همان سال شمسی است؛ یعنی از اول فروردین تا پایان اسفندماه است. ولی در مورد اشخاص حقوقی سال مالی بهموجب اساسنامه با سال مالیاتی تطبیق نمیکند. مثلاً سال مالی برخی اشخاص حقوقی منطبق با تاریخ میلادی است. یا اینکه در عمده مراکز آموزشی فعال در قالب شخص حقوقی سال مالی اول مهر تا پایان شهریور است. در این موارد درآمد سال مالی بهجای سال مالیاتی مبنای تشخیص مالیات قرار خواهد گرفت؛ بنابراین بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم، زمان تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان و سررسید پرداخت مالیات اشخاص حقوقی چهار ماه پس از پایان سال مالی و برای اشخاص حقیقی سه ماه پس از اتمام سال مالیاتی میباشد.
مؤدی مالیاتی کیست؟
اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که در سازمان امور مالیاتی کشور جهت پرداخت مالیات تشکیل پرونده مالیاتی میدهند این افراد یا اشخاص حقوقی را مؤدی مالیاتی مینامند.
شخص حقیقی کیست: اشخاصی هستند که در اداره ثبت شرکتها تشکیل پرونده مالیاتی ندادهاند. آنها تحت ضوابط صنفی به شکل انفرادی و یا شراکت مدنی فعالیت اقتصادی دارند. برای این اشخاص از طرف اصناف و یا تشکل حرفهای موردنظر، پروانه کسب صادر میشود و آنها مشغول فعالیت میشوند؛ مانند پزشکان، وکلا، کسبهها و…
تعریف شخص حقوقی: در اداره ثبت شرکتها برخی اشخاص با شماره معینی به نام شناسه ملی به ثبت رسیدهاند این اشخاص، اشخاص حقوقی هستند؛ مانند انواع شرکتها.
اسناد و مدارک مثبته موردنیاز برای تهیه اظهارنامه چیست؟
پیش از تکمیل اظهارنامه اقدام خیلی مهمی که باید صورت گیرد این است که به جمعآوری مستندات که باید در اظهارنامه باشد، بپردازیم. اسناد و مدارک مثبته در نظام مالیات بر ارزشافزوده به شرح زیر است:
- دفاتر قانونی
- نوارهای صندوق
- نسخ اظهارنامههای تائید شده
- اسناد گمرکی و حملونقل بیمه
- سایر مستندات معاملات و عملیات
- برگههای اعلامیه بدهکاری و بستانکاری
- رسیدهای بانکی پرداخت مالیات و عوارض
- گواهی ثبتنام در نظام مالیات بر ارزشافزوده
- کلیه صورتحسابهای مربوط به خریدوفروش کالا و خدمات
اظهارنامه مالیات بر ارزشافزوده چیست؟
درواقع مالیات مصرفکننده کالا میباشد که فروشنده یا تولیدکننده کالا این مبلغ را به نیابت سازمان امور مالیاتی از مصرفکننده دریافت میکند و بهحساب سازمان امور مالیاتی واریز مینماید. نحوه محاسبه و مالیات بر ارزشافزوده بهصورت درصدی ثابت میباشد که در ابتدای هرسال توسط سازمان امور مالیاتی اعلام میشود. این مبلغ به دو بخش مالیات و عوارض تقسیم میشود که در زمان پرداخت توسط فروشنده باید به تفکیک به دو حساب مختلف واریز گردد.
مهلت ارسال گزارش ارزشافزوده تا چه زمانی است؟
بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم، مؤدیان نظام مالیات بر ارزشافزوده حداکثر تا ۱۵ روز پس از پایان هر فصل مهلت دارند اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه نمایند.
نرخ مالیات بر ارزشافزوده و نحوه محاسبه آن به چگونه است؟
نرخ این مالیات بهصورت درصدی از مبلغ خالص صورتحساب فروش کالا یا خدمات تعیین میگردد. نرخ مالیات بر ارزشافزوده سالانه توسط دولت مشخص میشود. نرخ مالیات بر ارزشافزوده در سال ۱۳۹8، ۹% تعیین شد. کلیه اشخاص حقوقی باید طبق قانون محاسبه مالیات بر ارزشافزوده خود را در بازههای زمانی ۳ ماهه، انجام دهند؛ یعنی مالیات بر ارزشافزوده خود را از مالیات بر ارزشافزوده دریافتی کسر نمایند. سپس مانده آن را، حداکثر تا ۱۵ روز پس از پایان هر سه ماهه، بهحساب خزانه دولت واریز نمایند.
روش پرداخت مالیات بر ارزشافزوده چگونه است؟
هماکنون پرداخت مالیات بر ارزشافزوده به شکل خود اظهاری است. مؤدیان در پایان هر سه ماه از طریق سامانه یکپارچه مالیات بر ارزشافزوده با آدرس www.evat.ir باید اظهارنامه خود را ثبت کنند. در صفحه این سامانه باید بر روی گزینه تسلیم اظهارنامه عادی کلیک نموده و بقیه مراحل پرداخت را انجام دهند.
مشمولین ارسال فهرست معاملات چه کسانی هستند؟
بر اساس ماده (۹) آییننامه اجرایی تبصره (۳) ماده (۱۶۹) قانون مالیاتهای مستقیم مشمولین ارسال صورت معاملات فصلی به شرح زیر هستند:
- تمامی اشخاص حقوقی
- صاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول آییننامه اجرایی مادهقانون هستند.
- صاحبان مشاغل که شامل اجرای فانون مالیات بر ارزش افزوده هستند.
- کسانی که مکلف به ارسال فهرست معاملات در موعد مقرر برابر آییننامه صادره خواهند بود.
تکالیف مالیاتی که باید از ابتدای هرسال (فروردینماه) تا پایان تیرماه انجام دهیم، به چه صورت است؟
- ارائه اظهارنامه مالیات بر درآمد حقیقی تا پایان خردادماه
- ارائه و تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی که به پایان اسفند ۹۷ منتهی میگردد.
- تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزشافزوده دوره زمستان هرسال (سال قبل) تا پایان فروردین
- ارسال فهرست معاملات فصل زمستان سال قبل تا ۱۵ اردیبهشت سال جدید
- تسلیم فهرست حقوق اسفند سال پیش تا پایان فروردین
چه مواردی جزو مأخذ محاسبه مالیات نیست؟
بر اساس تبصره ۲ از ماده ۵ لایحه موارد زیر جز مأخذ محاسبه مالیات نیست.
- انواع تخفیفات اعطائی
- مالیات موضوع این قانون که از قبل بهوسیله عرضهکننده کالا یا ارائهدهنده خدمت پرداخت شده باشد.
- سایر مالیاتهای غیرمستقیم و همچنین عوارضی که بر اساس قوانین ذکر شده هنگام عرضه کالا یا ارائه خدمت به آن تعلق گرفته است.
- وجوهی که بهموجب سایر قوانین وصول میگردد و بهحساب درآمد عمومی یا بهحساب درآمد شهرداریها واریز میشود.
- کمکهایی که توسط شهرداریها و دهیاریها به سازمانهای غیرانتفاعی وابسته به خود پرداخت میگردد. این میزان طبق قوانین و مقررات موضوعه، مشروط به آنکه مالیات متعلقه بهعنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد، میباشد.
- یارانه پرداختی دولت که جهت جبران تمام یا قسمتی از قیمت کالاها و خدمات مشمول قیمتگذاری است نیز، مشروط به آنکه مالیات فروش بهعنوان بخشی از آن محاسبه نشده باشد.
مراحل صدور مفاصا حساب موضوع ماده ۲۳۵ قانون مالیاتهای مستقیم به چه صورت است؟
- صدور مفاصا حساب مالیاتی با درخواست کتبی مؤدی
- دستورات رئیس امور مالیاتی یا رئیس گروه مالیاتی در زمینه ارجاع و اقدام و ثبت به واحد مالیاتی
- تهیه خلاصه وضعیت و بررسی پرونده بهوسیله کاردان یا کارشناس مالیاتی
- بررسی و تائید خلاصه وضعیت بهوسیله کارشناس ارشد و رئیس گروه مالیاتی
- ثبت خلاصه وضعیت در واحد مالیاتی مرتبط
- ارائه میزان بدهی قطعی به مؤدی
- پرداخت بدهی مالیاتی بهوسیله مؤدی پس از قطعی شدن
- صدور گواهی عدم بدهی مربوط به مالیات قطعی شده تا عملکرد تسویه شده در فرم مخصوص و سپس امضا توسط رئیس گروه مالیاتی و کارشناس ارشد و تحویل به مؤدی
انواع مالیات به چه صورت است؟
- مالیات ابرازی: مالیاتی که مؤدی مالیاتی با در نظر داشتن اظهارنامه تسلیمی، آن را ابراز مینماید. این مالیات بایستی پرداخت و یا ترتیب پرداخت آن داده شود. در غیر این حالت قابل وصول از طریق اجرائیات خواهد بود.
- مالیات تشخیصی: مالیاتی است که مبلغ آن بعد از ارسال اظهارنامه عملکرد و رسیدگی مأموران مالیاتی نسبت به صدور برگ تشخیص مالیات با تعیین میزان مالیات یا معاف از پرداخت مالیات اقدام میگردد. به این نوع مالیات، مالیات تشخیصی گفته میشود.
- مالیات قطعی: اگر مؤدی مالیاتی به مالیات تشخیص خود اعتراض نکنند. یا اینکه با مسئول مربوطه در تعیین درآمد و میزان مالیات توافق نماید. یا سایر مراحل قانونی همچون مراجع حل اختلاف را سپری کند، مالیات تشخیصی بهعنوان مالیات قطعی شناخته میشود.
برگ تشخیص مالیات چیست؟
برگ تشخیص مالیات سندی است که اداره امور مالیاتی صادر میکند. در این برگ تشخیص نوع و میزان مالیات مشخص میشود.
- مؤدیان باید بدانند مهلت اعتراض مؤدی مالیاتی به برگ تشخیص مالیات ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ میباشد. (یا اینکه مهلت قانونی اعتراض مالیاتدهنده به تشخیص اداره امور مالیاتی ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ میباشد.) درواقع این ۳۰ روز مقرر جهت اعتراض به برگ تشخیص مالیات، بدون احتساب روز ابلاغ و روز مراجعه (ثبت اعتراض) میباشد.
- اعتراض به برگ تشخیص مالیات چنانچه برابر ماده ۲۳۸ رفع اختلاف نشود، در هیئت حل اختلاف مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
وظیفه اشخاص حقوقی تا زمانی که دارای شماره اقتصادی نیستند چیست؟
اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل مشمول ثبتنام در نظام مالیاتی وظیفه دارند، در مدتی که برایشان شماره اقتصادی جدید صادر نشده است، از شماره ملی، شناسه ملی، شناسه مشارکت مدنی و یا شماره اختصاصی اشخاص خارجی جهت ارسال فهرست معاملات و صدور صورتحساب استفاده کنند.
همچنین اشخاص حقوقی که قبلاً در نظام مالیاتی ثبتنام نموده و شماره اقتصادی دوازده رقمی خود را دریافت کردهاند تا زمان دریافت شماره اقتصادی جدید میتوانند از شماره اقتصادی قدیم، در معاملات خود استفاده نمایند.
تفاوت مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد چیست؟
مالیات تکلیفی: همانطور که از نامش پیداست قسمتی از مالیات بر درآمد اشخاص است. تکلیف کسر و پرداخت این نوع از مالیات بر اساس احکام قانونی مربوطه در برخی منابع مالیات بر درآمد به عهده پرداختکنندگان وجوه میباشد.
مالیات عملکرد: معنای مالیات عملکرد نیز از ظاهر آن پیداست که به چه نوع مالیاتی گفته میشود. بعدازآنکه صورتحساب سود و زیان شرکت تنظیم شود. این مالیات باید معادل ۲۵% رقم سود خالص شرکت بهعنوان مالیات عملکرد محاسبه و ثبت شود.
مؤدیان عزیز توجه کنید در مالیات تکلیفی اگر شما دریافتکننده خدمات باشید وظیفهدارید در قرارداد با اشخاص ثالث، از شخص کسب کننده درآمد، مالیات را کسر نموده و به اداره دارایی واریز نمایید. چنانچه شما ارائهکننده خدمات (پیمانکار) هستید، کارفرما مکلف است از شما مالیات را کسر و به اداره دارایی پرداخت نماید؛ اما در مالیات عملکرد شرکت شما همیشه خود پرداخت کننده مالیات میباشد.
جایزه مالیاتی چیست؟
بر اساس ماده ۱۸۹ قانون مالیاتهای مستقیم چنانچه مؤدی مالیاتی سه سال پیدرپی ترازنامه و حساب سود و زیان، همچنین دفاتر و مدارکش توسط اداره امور مالیاتی پذیرفته شود و مالیات متعلقه هرسالش را در سال ارائه اظهارنامه بدون مراجعه به هیئت حل اختلاف پرداخت کرده باشد مشمول جایزه مالیاتی میگردد. این جایزه برابر ۵% اصل مالیات سه سال میباشد که بهعنوان جایزه خوشحسابی درنظرگرفته میشود و جایزه معاف از مالیات میباشد.
وکــــیل مالیــــاتی به چه کسی می گویند ؟
مالیات طبق قانون و تعریف ، یک پرداختی بلاعوضی است که باید پرداخت شود . شخص و موسسه و دارایی و … دارای مالیات هستند.
مالیاتها به صورت و مستقیم و غیر مستقیم دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام قوانین و مقررات خود هستند. اینها را گفتیم تا برسیم به مفهوم وکیل مالیاتی . در واقع وکیلی که اشراف کامل به همه قوانین مالیات مستقیم و غیر مستقیم دارد و در این زمینه می تواند مشاوره تخصصی دهد وکیــــل مالیـــاتی می گویند.
یک وکـیل خوب مالیــاتی چه شرایطی دارد ؟
فاکتور های مختلفی برای یک وکیل حرفه ای مالیاتی مطرح می شود که می تواند به نوع به بهترین بودن وکیل و مشاور مالیاتی کمک کند از جمله :
بروز بودن : یک وکیل خوب مالیاتی باید لحظه ای و ساعتی از تمام تبصره های قوانین مالیاتی اگاهی کامل داشته باشد تا بتواند بهترین تصمیم ها را برای موکلش بگیرد.
گویش زبانی خوانا و رسا : یک وکـــیل مالــیاتی لازم است دایما از حق موکل خود بصورت کلامی دفاع کند و این نیازمند گویش زبانی مسلط به فارسی است.
تسلط بر قوانین تامین اجتماعی : امروزه مالیاتها و قوانین مالیاتی در قوانین تامین اجتماعی تنیده شده و یک وکیل و مشاور خوب مالیاتی باید اشراف کامل به این موضوع داشته باشد.
تجربه کاری مناسب ، اخلاق حرفه ای ، مهارت های وکیل عمومی و … از سایر ویژگی های دیگر یک مشاور خوب مالیاتی است .
چرا باید وکیــل مالیــاتــی بگیرم؟
باید و نباید های متفاوتی در این مورد مطرح هستند که آیا وکیــل مالیــاتی بگیرم یا نه؟ این بر می گردد به شرایطی که موکل دارد:
آیا به قوانین مالیاتی کشور اشراف کامل دارم ؟ گرفتن یک وکـــیل مالیاتی چقدر برای من سودده خواهد بود؟ ایا من می توانم کار وکیل خبره مالیات را انجام دهم؟
کار عقلانی آن است که کار را به کاردان سپرد تا هزینه ها کاهش پیدا کنند. درست است شما هزینه ای را باید برای حق الزحمه وکالت پرداخت کنید اما در قبال آن در وقت شما صرفه جویی می شود و از آنطرف هم یک وکیل خوب مالیاتی می تواند با وکالت اصولی و درست هزینه های زیادی که باید متحمل می شدین را از دوش شما بردارد که اگر در قبال حق الوکالتی که می دهید مبلغ ناچیزی است.
درامد حاصل از اجاره دارائی های ثابت شرکت چگونه محاسبه می شود ؟
- در صورتی که دارایی ثابت ملک باشد ٧۵ درصد درآمد اجاره طبق مقررات بخش املاک درآمد مشمول مالیات تلقی و به نرخ مشخص برای اشخاص حقوقی مشمول مالیات خواهد بود.
- در صورتی که دارایی ثابت مورد اجاره ملک نباشد اجاره دریافتی در درآمدهای شرکت لحاظ خواهد شد و استهلاک این دارایی ها طبق مقررات مربوط محاسبه می گردد. چنانچه این دارایی ها جزء دارایی های مذکور در ماده ١٠۴ قانون مالیات های مستقیم باشد اجاره کننده در صورتی که دارای شخصیت حقوقی باشد باید در موقع پرداخت اجاره ۵ درصد علی الحساب موضوع ماده مذکور را کسر و ظرف مدت تعیین شده به حساب تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی واریز نمایند.
در مواردی که مالیات از قراردادهای پیمانکاری کسر ولی ایصال نمیگردد تکلیف پیمانکار چیست؟
به نظر کارگروه بر اساس ماده 104 قانون مذکور مکلفین در هر پرداخت به عنوان مالیات علیالحساب مودی میبایست 5% مبالغ پرداختی را کسر و ظرف مدت سی روز به حساب تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز و رسید آن را به مودی تسلیم نمایند.
بر اساس مفاد ماده 199 قانون مالیاتهای مستقیم هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر میباشند در صورت تخلف از انجام وظایف مقرر علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مودی در پرداخت مالیات خواهد داشت مشمول جریمهای معادل 20% مالیات پرداخت نشده نیز خواهد بود.
لذا عدم کسر مالیات و عدم پرداخت آن توسط مکلفین مانع از مطالبه مالیات بر درآمد از مودیان (دریافت کنندگان وجوه) نخواهد بود.
در مواردی که قراردادهای پیمانکاری خالص منعقد و کارفرما مالیات را بحساب هزینه منظور مینماید با توجه به اینکه پیمانکار خود اقدام به تصفیه مالیاتی مینماید آیا مالیات پرداختی تکراری نیست؟
چنانچه مقصود از سوال این باشد که مبلغ خالص قرارداد به پیمانکار پرداخت و 5 درصد مالیات موضوع ماده 104 از طرف کارفرما به نام پیمانکار به حساب سازمان مالیاتی واریز گردد و این مبلغ جزء هزینه کارفرما منظور شود و پیمانکار هم مالیات قرارداد خالص را بدون کسر 5درصد مذکور پرداخت کرده باشد آیا این مالیات مضاعف نمی باشد.
چون مالیات پرداختی توسط کارفرما به نام پیمانکار به حساب واریز گردیده باید با مالیات پرداخت شده جمع و از مالیات مورد مطالبه کسر و مازاد در صورتی که وجود داشته باشد مسترد گردد.
آیا هزینه حمل پرداختی طی بارنامه مشمول 5% علی الحساب می باشد یا خیر؟
هزینه حمل پرداختی اعم از این که به موجب بارنامه باشد یا نباشد مشمول کسر 5% مالیات موضوع ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود لیکن به موجب بخشنامه 19823/4275-211 مورخ 11/11/84 سازمان امور مالیاتی کسر مالیات بابت هزینه حمل طی بارنامه که به رانندگان خودمالک وسایط نقلیه (اشخاص حقیقی) پرداخت می گردد منتفی است، ضمناً وجوهی که به موجب قرارداد بابت حمل و نقل به اشخاص حقیقی یا حقوقی پرداخت می گردد کماکان مشمول کسر مالیات موضوع ماده فوق الذکر می باشد.
آیا قراردادهای مقطوع پیمانکاری مشمول کسر 5% میباشد یا خیر؟
در هر صورت کارفرما مکلف به کسر و ایصال 5% از مبلغ قرارداد میباشد.
آیا از پیش پرداخت به پیمانکاران می بایست مالیات کسر نمود؟
در ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص عدم کسر 5% مالیات از پیش پرداختها در ارتباط با امور مصرحه در ماده مزبور حکمی وجود ندارد.
با توجه به کاهش نرخ مالیاتی در قانون جدید پیمانکاران پس از کسر علی الحساب مالیات پرداختی به سازمان امور مالیاتی، بستانکار میشوند که برگشت مازاد مالیات مشکلاتی را ایجاد کرده است آیا بهتر نیست نرخ مالیات علی الحساب کاهش داده شود؟
نیاز به مجوز قانونی دارد.
در مورد شرکتهای انبوه ساز که پروژههای بلند مدت اجرا میکنند و آپارتمانها را نیز پیش فروش مینمایند محاسبه درآمد مشمول مالیات چگونه است آیا میتوان ذخیره مالیات را بر اساس مالیات نقل و انتقال قطعی ملک در حسابها ذخیره نمود و پس از پرداخت بعنوان پیش پرداخت مالیات قطعی تلقی نمود؟
شرکتهای انبوه ساز در زمان شناخت درآمد طبق اصول و موازین حسابداری می بایست بابت مالیاتهای موضوع مواد 59 و 77 قانون مالیاتهای مستقیم در حسابها ذخیره منظور نمایند ضمناً انبوه سازان می توانند برابر مقررات تبصره 10 ماده 53 قانون مذکور اقدام نمایند.
در پیمانکاری های بلندمدت طبق استانداردهای حسابداری درآمد در هرسال مالی شناسایی میگردد از نظر مالیاتی چگونه باید عمل نمود؟
درآمد پیمانکاری بر حسب پیشرفت کار شناسایی و مالیات طبق مقررات ماده 105 محاسبه می گردد.
آیا عقد قرارداد جداگانه توسط پیمانکاران بابت تجهیزات و آماده سازی مشمول مالیات پیمانکاری است یا خیر؟
شرکت ایرانی اعم از پیمانکار یا غیر آن برای هر قرارداد جداگانه بابت تجهیزات و آماده سازی طبق مقررات مواد 104 ، 105 و 106 مشمول مالیات می باشند لیکن در مورد پیمانکاران خارجی با رعایت تبصره 2 ماده 107 تجهیزات و لوازم مشمول مالیات نخواهند بود.
آیا در مواردی که عملیات بطور کامل در دفاتر قانونی ثبت میگردد ولی اسناد با کامپیوتر صادر میگردند مودی مکلف به تسلیم گزارش سه ماهه میباشد یا خیر؟
خیر زیرا سیستم به طور کامل مکانیزه نیست ضمن اینکه در آئین نامه تحریر دفاتر عنوان شده است مودیانی که از سیستم مکانیزه استفاده می نمایند حداقل بایستی ماهی یک بار خلاصه عملیات را در دفاتر روزنامه ثبت نمایند، بنابراین ثبت روزانه عملیات در دفاتر مشمول تسلیم گزارش موضوع قسمت اخیر ماده 17 آئین نامه نحوه تنظیم و تحریر دفاتر قانونی ….. نخواهد بود.
عدم ثبت چه مواردی از اسناد حسابداری باتوجه به ماهیت حساب موجب رد دفاتر میگردد؟
به موجب بند 2 ماده 20 آئین نامه نحوه تحریر دفاتر عدم ثبت یک یا چند فعالیت مالی در دفاتر به شرط احراز موجب رد دفاتر است.
آیا تجدید ارزیابی دارائیهای ثابت جزء هزینه های قابل قبول میباشد یا خیر و چرا تازمانی که به حساب سرمایه منظور نشده سازمان امور مالیاتی آنرا جزء هزینه های قابل قبول تلقی نمیکند؟
چنانچه منظور از سوال استهلاک مازاد حاصل از تجدید ارزیابی بوده و به عنوان هزینه قابل قبول منظور خواهد شد یا خیر باشد. پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
1- در صورتی که شرکت های دولتی طبق مقررات پیش بینی شده در قوانین برنامه های سوم و چهارم توسعه اقتصادی و ……. اقدام به تجدید ارزیابی دارایی های خود کرده باشد در این صورت مازاد حاصل از تجدید ارزیابی قابل استهلاک می باشد.
در سایر موارد بر اساس قوانین و مقررات فعلی استهلاک مازاد حاصل از تجدید ارزیابی جزء هزینه های قابل قبول تلقی نخواهد شد.
آیا مبالغ پرداختی بابت حق الوکاله مشمول ماده 104 است یا ماده 103؟
مشمول ماده 103 و برحسب مورد تبصره 2 ماده مزبور می باشد.
منظور ازکلمه "هرگونه حق الزحمه " در ماده 104 چیست و چرا حق الزحمه ها جداگانه نیز درج شده است؟
با توجه به تبصره 5 ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم فقط امور مصرح در ماده 104 اعم از این که تحت عنوان حق الزحمه یا کارمزد پرداخت گردد مشمول کسر 5% مالیات خواهد بود.
کسر مالیات تکلیفی ماده 104 درموارد زیر چگونه است: 1-شرکتهای دولتی و خصوصی 2-پیمانکاران دست اول ودوم 3- آیا کسرمالیات در هرپرداخت انجام میشود و بهای مواد و تجهیزات نیز مشمول مالیات علی الحساب میگردد؟
– در خصوص بندهای 1 و 2 پرداخت کننده موارد موضوع ماده 104 مکلف به کسر 5% می باشند.
– در مورد بند 3 ،کسر مالیات در هر پرداخت اعم از این که بهای مواد و تجهیزات جداگانه معین شده یا نشده باشد کل مبلغ قرارداد مشمول کسر 5% خواهد بود. ضمناً با توجه به مقررات تبصره 2 ماده 107 خرید تجهیزات و رعایت مقررات تبصره مزبور از مالیات معاف می باشد.
آیا عقد قراردادهای ساخت قطعات مشمول مالیات 104 می باشد یا خیر در صورت مثبت بودن پاسخ مگر ساخت قطعه یک نوع تولید نیست چرا مشمول مالیات علی الحساب میباشد؟
با توجه به تبصره 5 ماده 104 و بخشنامه شماره 10000/5883 مورخ 27/10/82 قراردادهای ساخت مذکور در بخشنامه مزبور از جمله ساخت قطعات مشمول کسر 5% می باشد.
آیا مشمولین ماده 104 در صورت عدم ارسال لیست مشمول جریمه 2% میباشند یاخیر ؟ مجوز قانونی آن چیست؟
در خصوص عدم ارسال قرارداد، مشمول جریمه به میزان 1% مبلغ کل قرارداد (ماده 197) و در خصوص عدم پرداخت مالیات مشمول جریمه ای به میزان 20% مالیات پرداخت نشده می باشد. (ماده 199)
در مواردی که مبلغ قراردادهای ماده 104 نقد پرداخت نمی شود مالیات چه زمان کسر میگردد؟
هر پرداختی مشمول کسر 5% مالیات است.
مالیات حقوق شرکتهای ساختمانی که دستمزد کارگر و بنا را بطور مقطوع پرداخت و مالیات کسر نمی گردد و صورتی نیز ارسال نمی دارند چگونه محاسبه میگردد. دررسیدگی به این شرکتها چه گونه باید رفتار کرد؟
چنانچه انجام کار مشخص به شخص یا اشخاص در قبال مبلغ معین واگذار گردد که اشخاص مزبور به تنهایی یا با به کارگیری دیگران این کار را انجام دهند موضوع از امور مصرح در ماده 104 قانون مالیات های مستقیم بوده و پرداخت کننده مکلف است در هر پرداخت 5% آن را طبق مقررات ماده مزبور کسر و پرداخت نماید. در مواردی که افراد روزانه یا ماهانه برای کارفرما کار انجام داده و دستمزد روزانه یا ماهانه دریافت کنند موضوع مشمول مالیات حقوق می باشد.
چرا از پاداش هیئت مدیره یکبار 25% مالیات کسر میشود و یکبار 10% مگر این پرداخت بابت یک موضوع نیست آیا اینکه دهنده وجه شرکت باشد یا سهامدار تفاوتی ندارد؟
نرخ 25% مربوط به مالیات بردرآمد شرکتها است و ارتباطی به درآمد اعضای هیات مدیره ندارد چون اعضای هیات مدیره از محل سود تقسیم شده یا از منابع دیگر شرکت وجوهی تحت عنوان پاداش دریافت دارند این مبلغ درآمد آنها بوده و طبق مقررات مربوط مشمول مالیات بردرآمد حقوق می باشد و ضمناً 10 درصدی که در سوال مطرح شده مالیات قطعی پاداش هیات مدیره نبوده و درمواردی که دریافتی اعضای هیات مدیره مشمول مقررات تبصره ذیل ماده 86 قانون مالیات های مستقیم باشد در این صورت تا مبلغ 42 میلیون ریال به نرخ 10 درصد و نسبت به مازاد آن مشمول نرخ های مزبور در ماده 131 خواهد بود.
در صورت پرداخت سود (پاداش) از محل سود وزیان سنواتی به مدیران که مالیات آن قبلا پرداخت شده آیا مدیران مشمول مالیات هستند یا خیر؟
دریافتی مدیران از هر محلی که باشد طبق مقررات مشمول مالیات است.
بر اساس ماده 85 قانون مالیات های مستقیم آیا در مورد مالیات حقوق شرکتهای تعاونی و خصوصی تفاوتی وجود دارد؟
نرخ مالیات بر درآمد حقوق برای کلیه کارکنان شرکتهای تعاونی و شرکتهای خصوصی یکسان می باشد.
آیا هزینه مرخصی استفاده نشده کارکنان قابل قبول است یا خیر؟
هزینه مرخصی استفاده نشده کارکنان همان حقوق و مزد اصلی است که طبق بند الف ماده 148 قابل قبول می باشد.
یا پرداخت مزایای پایان خدمت بیش از یک ماه قابل قبول است؟
به استناد جزء د بند 2 ماده 148 قانون مالیاتهای مستقیم پرداخت مزایای پایان خدمت کارکنان طبق مقررات استخدامی موسسه قابل قبول است لیکن ذخیره مزایای پایان خدمت به استناد جزء و بند 2 ماده 148 قانون مذکور بیش از یک ماه قابل قبول نخواهد بود.
آیا پاداش اعضاء موظف هیئت مدیره طبق تصویب هیئت مدیره جزء هزینه های قابل قبول است؟
پاداش اعضاء موظف هیات مدیره در صورت تفویض اختیار از جانب مجمع عمومی به هیئت مدیره طبق جزء ب بند 2 ماده 148 قابل قبول است
آیا هزینه سود و کارمزد تسهیلات مالی دریافتی از صندوقهای حمایتی، از جمله تحقیقات انفورماتیک، جزء هزینه های قابل قبول میباشد یا خیر؟
سود و کارمزد پرداختی صرفاً به موسسات مذکور در بند 18 ماده 148قانون مالیاتهای مستقیم جزء هزینه های قابل قبول خواهد بود و هر گونه سود و کارمزد پرداختی به غیر از موسسات مذکور قابل پذیرش نمی باشد. علیهذا چنانچه صندوق های حمایتی از جمله تحقیقات انفورماتیک به موجب قانون یا مصوبه هیات وزیران در حکم موسسات اعتباری غیر بانکی مجاز شناخته شوند مشمول مقررات مزبور خواهند بود.
سود و کارمزد بانکی که برای عملیات شرکت به بانکهای ایرانی پرداخت میشود قابل قبول است یا خیر؟
قابل قبول است.
هزینه های غیر قابل قبول شرکتهای در حال تاسیس و قبل از بهره برداری چه زمانی مشمول مالیات میگردد؟
آن مقدار از هزینه های قابل قبول دوره قبل از بهره برداری که مورد پذیرش دستگاه مالیاتی قرار گیرد از تاریخ بهره برداری به مدت 10 سال قابل استهلاک می باشد و آن بخش از هزینه های دوره قبل از بهره برداری که مورد پذیرش دستگاه مالیاتی قرار نگیرد در هر سالی که به حساب هزینه منظور گردد برگشت داده شده و طبق مقررات مربوط عمل خواهد شد.
چگونگی قبول هزینه های ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ، ذخیره کاهش ارزش موجودیها و تخفیفات فروش را در هزینه های قابل قبول بفرمائید؟
چگونگی قبول ذخیره مطالبات مشکوک الوصول مشروط به رعایت بند 11 ماده 148 و آئین نامه مربوط می باشد ذخیره کاهش ارزش موجودیها در قانون مالیاتها پیش بینی نشده و در مورد تخفیفات فروش مندرج در فاکتور فروش عرفاً قابل قبول می باشد.
آیا هزینه مطالبات مشکوک الوصول تحقق یافته دوران معافیت در زمان شمول مالیات قابل قبول است یا خیر؟
هزینه مطالبات مشکوک الوصول به شرط اثبات در دوره تحقق قابل قبول است و هزینه های دوران معافیت را نمی توان به دوران غیرمعاف انتقال داد.
آیا استهلاک میبایست بر اساس ظرفیت استفاده شده از ماشین آلات منظور گردد یا کامل طبق جدول؟
استهلاک دارایی های ثابت از جمله ماشین آلات بر اساس مقررات جدول استهلاکات محاسبه می شود ظرفیت و میزان استفاده از ظرفیت یا میزان کارکرد و ساعت کار و غیره برای محاسبه استهلاک پیشبینی نشده است.
آیا نرخ استهلاک بعضی از صنایع را میتوان بیشتر از جدول استهلاکات در نظر گرفت؟
از نظر مالیاتی قابل قبول نیست.
آیا برای حیوانات وحشی که در باغ وحش نگهداری میگردند استهلاک در نظر گرفته شده است؟
در آیین نامه استهلاکات موضوع ماده 151 پیش بینی نشده است.
برای محاسبه استهلاک کدام یک از قرائن "عمر مفید" یا "مدت کارکرد" ملاک محاسبه استهلاک است؟
اساس محاسبه استهلاک با توجه به ماده 149 قانون مالیاتهای مستقیم بر اساس جدول استهلاکات موضوع ماده 150 قانون مزبور می باشد.
آیا تعدیلات سنواتی دورانی که از طریق علی الراس تشخیص شده نباید در تعیین درآمد مشمول مالیات منظور گردد؟
چنانچه تعدیل سنواتی مربوط به درآمدی باشد که مالیات آن قبلا پرداخت نشده باشد بایستی در تعیین درآمد مشمول مالیات لحاظ گردد.
در مواردی که به بهانه عدم رسیدگی به مالیات سال بعد از استرداد مالیات اضافی پرداختی خودداری میگردد تکلیف مودی چیست؟
مالیات هر سال مستقل بوده و ارتباطی به سال بعد ندارد و اضافه پرداختی پس از احراز و قطعی شدن بایستی مسترد گردد.
درصورت تشخیص علی الراس شرکتهای مشمول بند الف ماده 107 آیا ضریب همان 12درصد میباشد یا طبق جدول ضرائب؟
در صورتی که قرارداد تا پایان سال 1381 منعقد شده باشد 12% مذکور در بند الف ماده 107 اعمال خواهد شد ولی قراردادهای منعقده از اول سال 1382 به بعد به استناد تبصره 5 ماده 107 ضریب جدول ضرایب باید اعمال شود.